Ekstra Corporeal Shock Wave Lithotripsy (ESWL); vücut dışında oluşturulan şok dalgası ile taş kırma demektir. Amacı; cerrahi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan tedavidir. Ultrason cihazı veya skopi görüntüleme yöntemiyle çok hassas bir şekilde taşın tespiti yapılır. İşlem sırasında taş online olarak izlenerek taş hareketleri sürekli kontrolde tutulur. ESWL ünitemizde değişik sertlikteki üriner sistem taşlarını kırmak mümkündür. Taş kırma taşları kum haline getirerek hastanın farkında olmadan taşı dökmesini sağlar. Elektromanyetik şok kaynağından çıkan enerji pulsları, parabolik reflektör ile odaklanıp yansıtılarak taşın üzerinde küçük bir noktada mini şok dalgaları oluşturur. Bu şoklar taşın parçalanmasını sağlar. Hasta ortaya çıkan kum ve taş parçalarını idrar yolu ile atar. Ünitemiz bünyesinde oksijen, vakum sistemi, EKG monitörü bulunmaktadır.
Taş Kırma Ünitemizdeki Cihazlarımızın Bazı Üstünlükleri:
Taşınabilir bir cihazdır. Gerektiğinde diğer ünitelerde de hizmet sunabilir.
Sanal taş izleme sistemiyle odak kaymaları anlık olarak takip edilmektedir.
“Inline” odaklama sistemi ile hatasız odaklama sağlanmaktadır.
Şok dalgaları elektromanyetik olarak üretildiğinden gayet gürültüsüzdür.
Ünitemizde çocuklara anestezi ile taş kırma işlemi yapılabilecek, gerekli her türlü ekipman mevcuttur.
Kalp hastalarında EKG kontrollü taş kırma işlemi yapılabilmektedir.
Şok dalga başlığının sınırsız hareket yeteneğine sahip olması hastaya mükemmel bir konfor sağlar.
Şok dalga başlığının çapının genişliği sayesinde hasta üzerine düşen şok dalgalar geniş bir alana yayılmakta bu sayede hasta minimum acı hisseder.
Şok dalgalarının odağı 3 mm gibi küçük bir çapa sahip olduğundan, taşlar kum halinde kırılır.
Şok dalgalarının enerjisi ihtiyaca göre geniş bir aralıkta (1-90) hassas bir şekilde ayarlanabilir.
Çift görüntüleme özelliği (ultrasonografi ve röntgen) vardır.
Yüzer hasta masası ürolojik uygulamalarda kullanılabilir dizayna sahiptir.
Taş Kırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Taş Kırma (Lithotripsy) böbrek taşları tedavisinde son 20 yıldır kullanılan yöntemlerden biridir. Ünitemizde taşkırma öncesi hazırlık hariç, uygulama süresi yarım saat kadardır. Taş kırmadan önce görevli sağlık personeli size hasta önlüğü giydirecek, masanın üzerine uzanmanızı isteyecektir. Taş kırma işleminde rahat olmanız için düşük dozda ağrı kesici yapılabilir. Taş kırmanın ilk aşamasında; taşınız skopi veya ultrasonografi ile görüntülenir ve kırmanın başlayacağı noktaya odaklama yapılır. Bu işlemden sonra taşın olduğu bölgeye ultrason jeli sürülür. Ses dalgalarının etkisinin azalmaması için taş kırma başlığı ile vücudunuz arasında hava kalmaması sağlanır. Taşınızın kırılmasına, duyacağınız az bir “çıt” sesi ile başlanır. Bu sesi sürekli kısa aralıklarla duyarsınız ve vücudunuzdaki titreşimini hafif hissedersiniz. İşlem sırasında sizinle sürekli görevli sağlık personeli ilgilenir. Taşınızın odak noktasını sık sık kontrol eder. Enerji seviyesi kontrollü olarak rahatsız etmeyecek şekilde artırılır. Taş kırma sırasında enerjinin gücü ve miktarı, rahatınıza, taşınızın çeşidine ve bulunduğu yere göre düzenlenir. Taş kırma işleminde amaç taşın tamamen ufalanmasını sağlamaktır. Ancak o zaman idrar ile atılabilirler. Fakat bazı taşlar hemen dağılmazlar. Onlar da taş kırma işlemiyle yıpratılır, yumuşatılır ve belli bir süre içinde çözülmeleri beklenir. Bu süreçte taşın kolayca atılması için hastanın bol bol su içerek böbreklerini çalıştırması gerekir.